The UiL OTS Language & Communication research group

News

Jeanine van der Giessen genomineerd voor ZorgVoorZorg-Prijs

[10 juni 2021]

 

Jeanine van der Giessen is, samen met Margreet Ausems, met haar project ‘Bespreekwijzer – Erfelijkheidsonderzoek bij borstkanker’ genomineerd voor de ZorgVoorZorgPrijs van de Nederlandse Taalunie. Het project is geselecteerd voor de shortlist. Op 23 juni wordt de winnaar van de prijs bekendgemaakt.

Bespreekwijzer

Van der Giessen ontwikkelde binnen haar promotieonderzoek bij de afdeling genetica een bespreekwijzer om erfelijkheidsaspecten bij borstkanker zonder jargon uit te leggen aan patiënten die laaggeletterd zijn of beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. De Nederlandse Taalunie prijst het eerste ontwerp van de bespreekwijzer. Deze is voor evaluatie voorgelegd aan chirurgen, gespecialiseerd verpleegkundigen en klinisch genetici in zeventien ziekenhuizen. Zij beoordeelden de bespreekwijzer als compleet, nuttig en zien toegevoegde waarde voor de dagelijkse praktijk.

Van der Giessen houdt zich in haar onderwijs ook bezig met de bredere maatschappelijke aspecten van de geneeskunde. Zo begeleidt ze bijvoorbeeld het vak ‘Ethiek: technologie en AI in de gezondheidszorg’ binnen de minor ‘Medical Humanities’ en geeft onderwijs bij het departement Taal, Literatuur en Communicatie. Daarnaast is zij voorzitter van de Werkgroep Poëzie in het UMC Utrecht.

 

Bron: Dit artikel verscheen op de website van de Universiteit Utrecht.